Hlavné zložky potravy vo výžive človeka
Metabolizmus
- Súbor chemických reakcii, pri ktorom dochádza k štiepeniu živín a tvorbe energie
- Závisí od stavu organizmu, typu vykonanej činnosti
- Ovplyvňovaný hormonálne a nervovo
Bazálny metabolizmus (BM)
- Základná úroveň metabolizmu
- Množstvo energie potrebných na zabezpečenie základných funkcií organizmus
- Meria sa v pokoji a po ležiačky
- U mužov 60-70 kJ/ kg
- U žien o 10% menej
Proces v ľudskom tele
- Katabolické
- Štiepenie zložitých látok na jednoduchšie
- Uvoľnenie energie
- Anabolizmus
- Tvorba zložitejších látok z jednoduchších
- Spotrebovanie energie
Energia
- Voľná
- Využiteľná forma energie
- Schopná konať prácu
- Nemožno využiť priamo, ale v podobe makroergických fosfátových väzieb v ATP
- Teplo
- Nevyužiteľná forma energie
- Nemožno ukladať
- Vylučuje sa v podobe tepla
Zásoba energie
- Rezerva na obdobie zvýšenej spotreby
- v podobe tukov a cukrov ( glykogénu)
Typy stravy
- prirodzená- Priemyselne neupravovaná, uprednostňovať, energeticky a nutrične výhodnejšia
- syntetická- Priemyselne rafinovaná, stráca množstvo živín, znižuje sa energetická hodnota- prázdne kalórie
Energetická spotreba
- Zvýšené v tehotenstve, dojčení, svalovej práci, období rastu a vývinu
- Zabezpečiť nároky organizmu
Príjem energie = výdaj energie
Zložky potravy
- Makroživiny
- Mikroživiny
- Voda
Makroživiny
- Ľahko pracujúci človek proteíny: lipidy: sacharidy 1:2:5, ťažko pracujúci 1:3:4
Proteíny
- Nenahraditeľné živiny
- Zdrojom sú aminokyseliny prijaté v potrave
- 20 rôznych druhov AMK( 8 nenahraditeľných- esenciálnych)
- Výhodnejšie živočíšne 50%
- Optimálny prísun
- Dospelí 1g/1kg
- Deti 4g/1kg
Význam: stavebné látky, súčasť hormónov a enzýmov, zdroj energie
Zdroje: strukoviny, mäso, vajcia, mliečne výrobky
Sacharidy
- 50-60% energetického príjmu
- Príjem v potrave v podobe polysacharidov a disacharidov
- Konečným produktom katabolizmu sú monosacharidy( glukóza 80%, fruktóza, galaktóza)
- Glykogén- zásobná forma ukladania energie v podobe cukru
Význam: najrýchlejší zdroj energie, stavebný, zásobný
Zdroje: ovocie, mäso
Lipidy
- 40% energetického príjmu
- Vo forme protoplazmatického tuku( membrány, cytoplazma) a zásobného tuku ( v podkožnom tukovom väzive)
- Katabolizmus tukov- mastné kyseliny a glycerol
- Ukladanie riadené inzulínom a estrogénov
Význam: termoregulácia, najbohatší zdroj energie, súčasť biomembrán, vstrebávanie vitamínov A,D,E,K
Zdroje: Maslo, masť, údeniny, mäso, mliečne výrobky, semená
Mikroživiny
Minerály
- 5% z hmotnosti tela
- Potrebné v malých množstvách
- Nedostatok je zriedkavý, no spôsobuje vznik ochorenia ( málokrvnosť, struma...)
Makroelementy
- Na-Iónová rovnováha, prenos vzruchov
- K-Prenos vzruchu, sťah svalu
- Cl-Iónová rovnováha , žalúdok
- S-NK, enzýmy
- Ca- zrážanie krvi, kosti
- P- zuby, kosti, NK
- Mg- srdce, enzýmy
Mikroelementy
- Fe- krv
- Zn- inzulín, enzýmy
- Mn- aktivácia enzýmov
- Cu- hemoglobín
- I - Štítna žľaza
- Co- krv, vitamín B12
- Se- enzýmy
- Mo- enzýmy
Voda
- prostredie, rozpúšťadlo
- Denný pitný režim 2-4 litre
Hlavné zložky potravy vo výžive človeka.pdf
Hlavné zložky potravy vo výžive človeka- preze.pdf