Tráviaca sústava človeka
Význam
- Trávenie
- Vstrebávanie
- Odstránenie nestráviteľných odpadových látok
Regulácia tráviacej sústavy
- nervovo- autonómnymi nervami
- hormonálne- hormónmi vylučovanými endokrinnými žľazami
- Správne fungovanie tráviacej sústavy závisí hlavne od správnej výživy
Stavba tráviacej sústavy
- Ústna dutina
- Hltan
- Pažerák
- Žalúdok
- Tenké črevo- pečeň, podžalúdková žľaza
- Hrubé črevo
- Konečník
- Ústna dutina ( cavum oris)
- Mechanické trávenie
- Odhryznutie, rozdrvenie a žutie potravy
- Pomocou zubov a jazyka
- Chemické trávenie
- Rozklad potravy základné zložky
- pomocou enzýmov
Zuby (dentes)
Typy chrupov
- mliečny ( 20 zubov)- nemá črenové zuby a iba 8 stoličiek
- trvalý (32 zubov)- v 1/4 chrupu....
- stoličky (3)- drevenie a pomletie potravy
- črenové (2)- drevenie a pomletie potravy
- očný (1)- trhanie
- rezáky (2)- rezanie
Stavba zuba
- korunka
- krček
- koreň
- sklovina
- zubovina
- dreň
Sliny ( saliva)
- produkt 3 párov slinných žliaz( príušná, podsánková, podjazyková)
Význam:
- Zvlhčovanie potravy
- Obaľovanie hlienom ( tvorba hltu)-uľahčenie prehltnutia
- Rozklad cukrov ( ptyalín)
- Baktericídne účinky ( lyzozým)
- Vstrebávanie látok (lieky a jedy)
Jazyk (lingua)
- Mechanické spracovanie potravy
- Posun potravy
- Tvorba artikulovanej reči
- Vnímanie chutí ( sladká, slaná, kyslá, horká)
2.Hltan( pharynx)
- Obsahuje chrupkovitú príklopku (epiglottis), ktorá sa uzatvára a bráni vstupu potravy do dýchacej sústavy
3.Pažerák (oesophagus)
- Posúva sťahmi svaloviny ( peristaltickými pohybmi) potravu do žalúdka
4.Žalúdok ( gaster, ventriculus)
- Vakovitý svalový orgán pod bránicou
- krytý pobrušnicou
Stavba žalúdka
- Sliznica
- Podsliznicové väzivo
- 3 vrstvy hladkých svalov
Trávenie žalúdku
- Mechanické- peristaltické a kývavé pohyby svaloviny premiešavajú tráveninu
- Chemické- sliznica produkuje žalúdočnú šťavu, ktorá rozkladá potravu (najrýchlejšie cukry, najpomalšie tuky)
Zloženie žalúdočnej šťavy
- HCl
- Tvorí kyslé prostredie
- Aktivuje pepsín
- Chemicky upravuje niektoré vitamíny
- Ničí choroboplodné zárodky
- Bráni znehodnoteniu vit. B a C
- Mucín
- Zásaditý hlien chrániaci steny žalúdka pre účinkami HCl a pepsínu
- Pri poruche dochádza k tvorbe žalúdočného vredu
- Enzýmy
- Pepsín- trávi bielkoviny
- Chymozín- u detí pomáha natráviť mlieko
- Lipáza- jemne natrávi tuky
Zvracanie
- Obranný reflex
- Spôsobený negatívnym podráždením orgánov
- Vznikne antiperistaltický pohyb
- Dochádza k zbavovaniu sa dráždivých látok alebo nadbytočného obsahu
5.Tenké črevo ( Intestinum tenue)
- Trávenie látok na základné zložky
- Vstrebávaniu látok do krvi
- Ústi tu podžalúdková žľaza a pečeň
Stavba tenkého čreva
- Dvanástnik- 12palcov dlhý, ústi tu pečeň a pankreas
- Lačník- u mŕtvol prázdny, má viac klkov
- Bedrovník- má viac miazgových uzlíkov
Vnútorná plocha čreva zväčšená
- Zvrásnenie sliznice(zväčšenie resorpcie o 35%)
- Črevné klky a mikroklky
Trávenie v tenkom čreve
- Proteíny- Trypsínom ( aktivuje sa v dvanástniku z trypsinogénu enterokinázou), na peptidy→aminokyseliny
- Sacharidy- Amylázou, na jednoduché cukry
- Lipidy- Lipázou a žlčou, na glycerol a mastné kyseliny
Pečeň (hepar)
- najväčšia žľaza
- detoxikácia látok
- odbúravanie nepotrebných látok
- zásobáreň glykogénu, Fe a vitamínov
- tvorba žlče a cholesterolu
Žlčník
- Uskladňovanie a zahusťovanie žlče
Žlč
- tvorí sa v pečeni
- vylučuje sa do dvanástnika
- emulguje tuky na kvapôčky s veľkým povrchom
- uľahčuje účinok lipázy
- obsahuje anorganické látky, žlčové farbivá( bilirubín, biliverdín), soli žlčových kyselín, vodu
Podžalúdková žľaza ( pankreas)
- Žľaza tvorená lalôčikmi
- Vyúsťuje do dvanástnika
- Tvorba pankreatickej šťavy
- Endokrinná žľaza produkujúca v Langerhansových ostrovčekoch glukagón a inzulín na reguláciu cukrov v krvi
6. Hrubé črevo ( intestinum crassum)
- Hladká vnútorná plocha
- Pohárikovité bunky tvoria hlien a uzlíky lymfatického tkaniva
- Obsahuje hnilobné a symbiotické baktérie
Zloženie
- Slepé črevo
- Červovitý výbežok( appendix)
Význam
- spätné vstrebávanie vody a solí
- tvorba a zahusťovanie stolice
Stolica
- Hmota tvorené nestrávenými zvyškami potravy, bielkovín, cukrov , tukov, tráviacich štiav....
- Tmavú farbu dodáva sterkobilín a urobilín ( vznikajú rozkladom žlčových farbív
- Zlepený vzhľad dodáva hlien
- Pri rozklade potravy sa uvoľňujú črevné plyny
7.Konečník( rectum)
- Pri posunutí stolice do konečníka dochádza k defekačnému reflexu ( kontrakciou svalov konečníka a brušnej dutiny)
- Čiastočne ho dokážeme potlačiť( vonkajší zvierač konečníka je ovládateľný vôľou)
- Dlhodobé potláčanie stolice vedie k zápche
Tráviaca sústava-preze- g (2).pdf