Vitamíny
- Životne dôležité organické látky
- Do tela sa dostávajú potravou
- Organizmus si ich vie syntetizovať sám veľmi málo
- Zásobárňou je pečeň
- Potrebné v malých množstvách
Význam
- Katalyzátory chemických reakcií v organizme
- Podmieňujú odolnosť tkanív a celého organizmu
- Antioxidanty- neutralizujú voľné radikály alebo zabraňujú ich tvorbe
- Voľné radikály- napádajú bunky, ohrozujú prirodzené funkcie buniek a spôsobujú závažné ochorenia
Rozdelenie vitamínov
- Rozpustené v tukoch- A,D,E,K
- Rozpustené vo vode- B, C, H, PP
I. Vitamíny rozpustené v tukoch
Vitamín A ( retinol)
- Provitamín betakarotén
- Význam- funkcia epitelov, rast kostí, syntéza očného purpuru( rodopsín)
- Zdroje- mlieko, vajcia, pečeň, červené ovocie, zelenina
- Hypovitaminóza- šeroslepota, porucha rastu, rohovatenie epitelov
- Hypervitaminóza- hnačky, vracanie, nechutenstvo, odlupovanie kože
Vitamín D1- D7 ( ergokalciferol, cholekalciferol)
- z provitamínu v koži pôsobením UV
- Význam- vstrebávanie vápnika, fosforu z čriev, ukladanie vápnika v kostnom tkanive
- Zdroj- ryby, rybí tuk, rybia pečeň
- Hypovitaminóza- krivica ( rachitída), mäknutie kostí (osteomalácia), rednutie (osteoporóza)
Vitamín E ( tokoferol)
- Význam- antioxidant( zabraňuje tvorbu radikálov)
- Zdroje- rastlinné oleje, chudé mäso, ovsené vločky, vajcia
- Hypovitaminóza- poruchy rastu, poruchy NS, sterilita
Vitamín K ( fylochinon)
- Vzniká aj v hrubom čreve činnosťou baktérii
- Význam- zrážanie krvi, syntéza zražacích faktorov
- Zdroj- kapusta, špenát, obiloviny
- Hypovitaminóza- hemofília
II.Vitamíny rozpustené vo vode
Vitamín C( kyselina skorbová)
- V tele sa netvoria zásoby, vylučuje sa močom
- Význam- tvorba hormónov nadobličiek, tvorba väziva, hojenie rán, regenerácia kostí, vstrebávanie železa
- Zdroj- zelenina, ovocie, šípky, čierne ríbezle
- Hypovitaminóza-únava, krvácanie ďasien, znížená imunita
- Avitaminóza- skorbut
Vitamín B1( thiamín, aneurín)
- Význam- metabolizmus cukrov, udržiava hladinu kyslíka v krvi( bunkové oxidácia, využitie energie)
- Zdroj- droždie, strukoviny, obilné klíčky
- Hypovitaminóza-únava, bolesti svalov, nechutenstvo, nervozita, podráždenosť
- Avitaminóza- beri beri
Vitamín B2( riboflavín, laktoflavín)
- Význam- očná sietnica, enzýmy pri prenose elektrónov počas bunkovej oxidácie
- Zdroj- mäso, droždie, mlieko, vajcia, strukoviny
- Hypovitaminóza-svetloplachosť, zápaly spojiviek, zmeny na koži a slizniciach
Vitamín B5( kyselina pantoténová)
- Význam- medziprodukt metabolizmu, Krebsov cyklus
- Zdroj- vnútornosti hovädzieho dobytka, rastlinných a živočíšnych bunkách
Vitamín B6( pyridoxín)
- Význam- enzýmy a koenzýmy v metabolizme bielkovín, zvyšuje hladinu dopamínu
- Zdroj- obilie, mäso, mlieko, strukoviny
- Hypovitaminóza- zápaly kože, nervov, kŕče u detí
Vitamín B9( kyselina listová, folová)
- Význam- syntéza nukleových kyselín, bielkovín, červených krviniek
- Zdroj- vnútornosti, mäso, zelenina, sója
- Hypovitaminóza-anémia, nervové poruchy
Vitamín B12( kobalamín)
- Význam- súčasť enzýmov, tvorba krvi
- Zdroj- pečeň, mlieko, vajcia, mäso
- avitaminóza-anémia
Vitamín PP( kyselina nikotínová, niacín)
- Význam- metabolizmus cukrov
- Zdroj- droždie, ryby, mäso, mlieko
- Hypovitaminóza- pelagra
Vitamín H( biotín)
- Význam- enzýmy
- Zdroj- žĺtko, sója, pečeň, obličky
- Hypovitaminóza-kožné poruchy, vypadávanie vlasov, zvýšená tvorba kožného mazu ( seborrhoe), anémia, paralýza končatín