Jednoduché lipidy
Biochémia
- Vedný odbor skúmajúci molekulovú úroveň živých organizmov
- Chémia prírodných látok
Prírodné látky
- Organické látky, ktoré sú produktom živých organizmov a zúčastňujú s na ich stavbe a životných pochodoch
- Bielkoviny, tuky, cukry, nukleové kyseliny
Lipidy
- gr. lipos- tuk
- Estery vyšších karboxylových kyselín
- Súčasť rastlinných a živočíšnych tiel
- vyskytujú sa v membránach a nervových tkanivách
Biologická funkcia a význam
- Stavebná- súčasť biologických membrán
- Energetická- najbohatší zdroj energie
- Ochranná- ochrana orgánov pred mechanickým poškodením
- Termoregulačná- tepelná izolácia
- Rozpúšťadlá- hydrofóbna vlastnosť, rozpúšťadlo pre vitamíny ADEK
- Špecifická- súčasť vitamínov, pigmentov, kofaktory enzýmov, hormónov
Rozdelenie lipidov
- Jednoduché
- Acylglycerolory
- Tuky
- Oleje
- Vosky
- Zložené
- Izoprénové
- Terpény
- Steroidy
Jednoduché lipidy
Štruktúra
- Okrem alkoholu a vyššej karboxylovej kyseliny neobsahujú inú zložku
- Mastné kyseliny- karboxylové kyseliny s vyšším počtom atómov uhlíka
Rozdelenie
- Nasýtené- s jednoduchými väzbami medzi atómami uhlíka, napr. palmitová, stearová
- Nenasýtené- s násobnými väzbami medzi atómami uhlíka, napr. olejová, linolová, linolénová
Esenciálne mastné kyseliny
- Nenasýtené vyššie karboxylové kyseliny
- Kyseliny s viac ako jednou násobnou väzbou medzi atómami uhlíka
- Organizmus si ich nedokáže syntetizovať
- Potrebný príjem potravou
- Čím vyšší obsah nenasýtených mastných kyselín v lipidoch väčší, tým je biologická hodnota lipidov väčšia
Rozdelenie
- Acylglyceroly
- Vosky
- Acylglyceroly
- Estery vyšších karboxylových kyselín a trojsýtneho alkoholu glycerolu
- Vznikajú esterifikáciou
Rozdelenie acyglycerolov
- podľa počtu esterifikovaný –OH skupín
- monoacylglyceroly
- diacylglyceroly
- triacylglyceroly
- podľa počtu druhov mastnej kyseliny
- jednoduché
- zmiešané
- podľa druhu mastnej kyseliny
- tuky- tuhé skupenstvo, prevládajú nasýtené mastné kyseliny
- oleje- kvapalné skupenstvo, prevládajú nenasýtené mastné kyseliny
- podľa pôvodu
- rastlinné
- Väčšinou kvapalné( okrem kakaového masla)
- Viac nenasýtených mastných kyselín
- Slnečnicový olej, sezamový, makový
- živočíšne
- tuhé
- viac nasýtených mastných kyselín
- bravčová masť, rybí tuk, maslo
Spôsoby získavania lipidov
- lisovanie- za studena alebo pri vyššej teplote, biologicky výhodnejší
- extrakcia organickým rozpúšťadlom
- vyškvarovanie- príprava živočíšnych tukov
Vlastnosti
- bez prímesí- bezfarebné, bez zápachu a chute
- vystavené pôsobeniu kyslíka, baktériám- žlté, zapáchajúce
Žltnutie tukov
- Oxidácia tukov spôsobená vzdušným kyslíkom, baktériami v teplom a vlhkom prostredí
- Štiepenie kyselín na aldehydy, ketóny a nižšie karboxylové kyseliny ( nekonzumovať pripálené tuky, skladovať v chlade a tme)
- Strata biologickej hodnoty a hodnoty vitamínov
- Starnutie lipidov
- Na ochranu proti žltnutie antioxidanty ( vitamín A, E)
Skupenstvo
- Závisí od typu väzieb
- Tuhé- s jednoduchými väzbami
- Kvapalné- s násobnými väzbami
Rozpustnosť
- v organických rozpúšťadlách ( benzén, éter, chloroform)
Hustota
- Menšia ako voda
- pri zapálení horia( nehasiť vodou)
Teplota topenia
- závisí od dĺžky reťazca a počtu násobných väzieb ( čím viac, tým násobných väzieb a kratší reťazec tým nižšia)
Stužovanie tukov
- Katalytická hydrogenácia tukov
- Pod tlakom, pôsobením vodíka, za katalýzy Ni
- Adícia nenasýtených na nasýtené mastné kyseliny
- Z kvapalných olejov vznikajú tuhé tuky ( napr. margaríny)
- Stužené tuky odolnejšie proti žltnutiu, menej zapáchajúce
- Súčasnosť- interesterifikácia namiesto hydrogenácie, menej trans- mastných kyselín v produkte
Vysychanie tukov
- Znehodnotenie olejov pôsobením vzduchu
- Zmena olejov na tuhé a pružné látky
- Oxidácia a polymerizácia molekúl ( možno urýchliť oxidmi mangánu, chrómu)
- Výroba fermeží- nátery dreva
Hydrolýza lipidov
- Hydrolytické štiepenie esterovej väzby lipidov na glycerol a mastné kyseliny
- Pôsobením minerálnych kyselín, alkalických hydroxidov, lipáz
- Alkalická hydrolýza- zmydeľňovanie ( saponifikácia)
- Vznik sodných a draselných solí karboxylových kyselín ( mydiel)
Mydlá
- Sodné a draselné soli mastných kyselín
Rozdelenie
- Sodné- tuhé, čistiace alebo pracie prostriedky
- Draselné- mazľavé, dezinfekčné prostriedky, lepšie rozpustné vo vode, viac penia, no nižšia pracia účinnosť
Zloženie mydla
- Hydrofilná časť
- Záporne nabitý koniec
- Polárna karboxylová skupina
- Priťahuje vodu
- Umožňuje rozptýlenie nečistoty do vody
- Hydrofóbna časť
- Kladne nabitá časť
- Nepolárny uhľovodíkový reťazec mastnej kyseliny
- Odpudzuje vodu
- Priľne k nečistote
Čistiace účinky mydla
- zvyšuje čistiaci účinok vody znižovaním jej povrchového napätia
- uľahčuje zmáčanie povrchu nečistoty
- uvoľní nečistotu do roztoku ( emulgácia)
Nevýhody mydla
- odmasťuje pokožku
- páli v očiach
- spôsobuje splstnatenie vlny
- stráca účinnosť v tvrdej vode( vytvára zrazeniny), stúpa spotreba mydla
- v mäkkej vode lepšie pení
- prací účinok sa znižujú aj soli, kyseliny( pot)
- Vosky
- Jednoduché lipidy
- Odolnejšie a stálejšie ako acylglyceridy
- Vyššie jednosýtne alkoholy- myricylalkohol, stearylalkohol, cetylalkohol
- Výskyt v rastlinných a živočíšnych telách
- Odpudzujú vodu
Rastlinné vosky- na povrchu orgánov ( napr. listov), ochrana pred vyschnutím, nadmernému zmáčaniu, pred mikroorganizmami
Živočíšne vosky- Vo vlasoch, vlne , koži, srsti, kožušine, príprava kozmetických a farmaceutických prípravkov ( včelí vosk, lanonín- vosk z ovčej vlny, vorvaňovina- z lebečnej dutiny vorvaňa)
Využitie
- Zdravotníctvo
- Kozmetika( maste, krémy)
- Výroba sviečok
Obezita
- Nadmerný príjem tukov
- Telo si tuky ukladá do zásoby
- Cukrovka, kardiovaskulárne problémy, bolesti kľbov, vysoký tlak, nádory, psychické problémy
Lipidy- jednoduché lipidy- preze.pdf