Tráviaca sústava
2. 2. 2021
Príjem, spracovanie živín a vylučovanie nestrávených zvyškov
Typy trávenia:
- Mechanické- drvenie potravy pomocou zubov, jazyka..
- Chemické- rozklad pomocou enzýmov
- Ústna dutina
- Mechanické trávenie- pomocou zubov
Typy chrupov
- Mliečny (20)
- Trvalý ( 32)- ( v jednej štvrtine chrupu 2 rezáky, 1 očný, 2 črenové, 3 stoličky)
Stavba zuba: korunka, koreň, zubovina, sklovina, zubná dreň
- Chemické trávenie v ústach- pomocou slín, ktoré zmäkčujú potravu, zvlhčujú obaľujú sústo hlienom, uľahčujú prehĺtanie a čistia zuby
- Hltan
- Pažerák
- Žalúdok- sliznica žalúdka produkuje žaludočnú šťavu( HCl+ enzým pepsín). HCl aktivuje pepsín tráviaci bielkoviny a hlien chráni žalúdok pred účinkami kyseliny
- Pečeň- najväčšia žľaza, štiepia sa tu tuky a bielkoviny, zneškodňujú jedovaté látky, zásobáreň glykogénu a vitamínov, tvorí žlč.
- Tenké črevo- plocha zväčšená klkmi, dochádza tu k tráveniu a vstrebávaniu látok
- Ústi tu podžaludková žľaza( štiepi B, C, T) a žlčník( zásobáreň žlče)
- Hrubé črevo- vstrebávanie prebytočnej vody, dotrávenie, tvorba zahusťovanie stolice
- Konečník