Zložky potravy a premena živín
- Strava by mala byť všestranná
Bielkoviny- stavba, obnova, rast a fungovanie tkanív, orgánov a buniek, súčasť hormónov a enzýmov( lepšie živočíšneho pôvodu)
Cukry- najrýchlejší zdroj energie
Tuky- najbohatší zdroj energie, súčasť biomembrám, termoregulácia, vstrebávanie vitamínov A, D, E, K ( lepšie rastlinného pôvodu)
Vláknina- nestráviteľná časť potravy, pomáha prečisťovať črevo
Minerály- potrebné v malých množstvách
- Vápnik, fosfor- kosti, zuby
- Železo- krv
Vitamíny- regulujú a katalyzujú procesy v tele ( v tukoch rozpustné ADEK, vo vode B, C)
- Vitamín A- zrak
- Vitamín C- imunita
- Vitamín D-kosti, zuby
- Vitamín B- krv
Metabolizmus- štiepenie živín za uvoľnenie energie
Energetická hodnota potravín- v kilojoujoch ( kJ) alebo k kilokalóriách( kCal)
BMI index=hmotnosť( kg) : výška( m)2 = ( index telesnej hmotnosti)
Zložky potravy, premena látok- preze.pdf