Choď na obsah Choď na menu
 

Tráviaca sústava

article preview

Príjem, spracovanie živín a vylučovanie nestrávených zvyškov

Typy trávenia:

  1. Mechanické- drvenie potravy pomocou zubov, jazyka..
  2. Chemické- rozklad pomocou enzýmov

 

  1. Ústna dutina
  1. Mechanické trávenie- pomocou zubov

Typy chrupov

  1. Mliečny (20)
  2. Trvalý ( 32)- ( v jednej štvrtine chrupu 2 rezáky, 1 očný, 2 črenové, 3 stoličky)

Stavba zuba: korunka, koreň, zubovina, sklovina, zubná dreň

  1. Chemické trávenie v ústach- pomocou slín, ktoré zmäkčujú potravu, zvlhčujú obaľujú sústo hlienom, uľahčujú prehĺtanie  a čistia zuby

 

  1. Hltan
  2. Pažerák
  3. Žalúdok- sliznica žalúdka produkuje žaludočnú šťavu( HCl+ enzým pepsín). HCl aktivuje pepsín tráviaci bielkoviny a hlien chráni žalúdok pred účinkami kyseliny
  4. Pečeň- najväčšia žľaza, štiepia sa tu tuky a bielkoviny, zneškodňujú jedovaté látky, zásobáreň glykogénu a vitamínov, tvorí žlč.
  5. Tenké črevo- plocha zväčšená klkmi, dochádza tu k tráveniu a vstrebávaniu látok
  • Ústi tu podžaludková žľaza( štiepi B, C, T) a žlčník( zásobáreň žlče)
  1. Hrubé črevo- vstrebávanie prebytočnej vody, dotrávenie, tvorba zahusťovanie stolice
  2. Konečník

Tráviaca sústava.pdf

Tráviaca sústava- preze.pdf