Choď na obsah Choď na menu
 

Zložky potravy a premena živín

article preview
  • Strava by mala byť všestranná

Bielkoviny- stavba, obnova, rast a fungovanie tkanív, orgánov a buniek,  súčasť  hormónov a enzýmov( lepšie živočíšneho pôvodu)

Cukry- najrýchlejší zdroj energie

Tuky- najbohatší zdroj energie, súčasť biomembrám, termoregulácia, vstrebávanie vitamínov A, D, E, K ( lepšie rastlinného pôvodu)

Vláknina- nestráviteľná časť potravy, pomáha prečisťovať črevo

Minerály- potrebné v malých množstvách

  • Vápnik, fosfor- kosti, zuby
  • Železo- krv

Vitamíny- regulujú a katalyzujú procesy v tele ( v tukoch rozpustné ADEK, vo vode B, C)

  • Vitamín A- zrak
  • Vitamín C- imunita
  • Vitamín D-kosti, zuby
  • Vitamín B- krv

Metabolizmus- štiepenie živín za uvoľnenie energie

Energetická hodnota potravín- v kilojoujoch ( kJ) alebo k kilokalóriách( kCal)

BMI index=hmotnosť( kg) :  výška( m)2 = ( index telesnej hmotnosti)

Zložky potravy a.pdf

Zložky potravy, premena látok- preze.pdf