Choď na obsah Choď na menu
 

Zmyslové orgány človeka

article preview

Význam

  • Sprostredkovanie informácii medzi prostredím a CNS
  • Tvorené zmyslovými bunkami( receptormi), ktoré reagujú na špecifický ( adekvátny) podnet

Rozdelenie receptorov :        

  1.  Rádioreceptory( zrak, sluch)
  2.  Mechanoreceptory ( hmat)
  3.  Chemoreceptory ( čuch, chuť)

 

Rádioreceptory

ZRAK

  • Adekvátnym podnetom je svetlo
  • Orgánom zraku je oko
  • Obraz dopadá na sietnicu prevrátený a zmenšený
  • Ochrana oka: slzné kanáliky, viečka, mihalnice, obočie
  • Optická sústava oka je tvorená: sklovec, šošovka, rohovka
  • Stavba oka:
  1. Vonkajšie-bielko, rohovka
  2. Stredné- dúhovka so zrenicou, cievovka, šošovka
  3. Vnútorné- sietnica so svetlocitlivými bunkami ( čapíky- farebné videnie, tyčinky- čiernobiele videnie)a sklovec

                       žltá škvrna- miesto najostrejšieho videnia, s najväčším počtom receptorov

                     slepá škvrna- miesto vstupu zrakového nervu, bez receptorov, dopadajúci obraz predmetu nevidíme

SLUCH

  • Adekvátnym podnetom je zvuk
  • Orgánom sluchu, polohy a rovnováhy je ucho
  • Stavba ucha:
  1. Vonkajšie: ušnica( zachytáva zvuk), zvukovod
  2. Stredné- bubienok( zosiľuje zvuk), kladivko, nákovka a strmienok( sluchové kostičky zosiľujúce zvuk)
  3. Vnútorné- polkruhovité kanáliky( centrum rovnováhy), slimák, predsieň( centrum polohy), Eustachova trubica

2.  chemoreceptory

ČUCH

  • Adekvátny podnet: chemické látky rozpustené vo vzduchu
  • Orgán čuchu: nos
  • Receptory čuchu-uložené v nosovej sliznici

 

CHUŤ

  • adekvátny podnet: chemické látky rozpustené v potrave   
  • orgán chute- jazyk
  • receptory- chuťové poháriky umiestnené na jazyku, podnebí
    • rozlišujeme 4 chute: sladká, slaná, kyslá a horká

 

3. mechanoreceptory

HMAT

  • adekvátny podnet: tlak, ťah, teplota, bolesť
  • receptory: hmatové telieska v pokožke
    • voľné nervové zakončenia v koži na vnímanie bolesti

Zmyslové orgány človeka.pdf

Zmyslové orgány človeka- preze.pdf