Oddeľovanie zložiek zmesi 1
4. 11. 2020
- v bežnom živote používame rôzne metódy na oddeľovanie zložiek zo zmesí,
- využívame rôzne vlastnosti jednotlivých zložiek, ako napr. : schopnosť tvoriť kryštáliky, rozpúšťať sa
- usadzovanie
- Oddeľovanie tuhej zložky od kvapalnej
- Na základe odlišnej hustoty látok
- Uskutočňuje sa vplyvom gravitácie
- Využitie: čističky odpadových vôd, ryžovanie zlata
- Filtrácia
- Oddeľovanie tuhej zložky od kvapalnej alebo plynnej zložky cez priepustný materiál( vata, látka, piesok, papier)
- Filtrát nie je chemicky čistá látka
- Využitie: čistenie vody, vysávanie, cedenie cestovín
- Zásady správnej filtrácie
- stopka lievika sa opiera o stenu kadičky( urýchľuje to filtráciu)
- tyčinku oprieme o trojvrstvu filtračného papiera ( znížime pravdepodobnosť pretrhnutia)
- zmes lejeme po sklenenej tyčinke ( riadime prúd, nepretrhneme papier)
Oddeľovanie zložiek zmesí 1.pdf
Oddeľovanie zložiek zmesí- nové.pptx