Oddeľovanie zložiek zmesí 2
12. 11. 2020
- Odparovanie
- oddeľovanie kvapalnej zložky od tuhej na základe odlišnej schopnosti odparovať sa,
- Využitie: výroba soli z morskej vody, varenie lekváru z ovocia
- Destilácia
- oddeľovanie kvapalných zložiek na základe odlišných teplôt varu
- Destilát je chemicky čistá látka
- Využitie: výroba alkoholu, destilovanej vody, spracovanie ropy
- Kryštalizácia
- založené na schopnosti jednej látky zo zložky tvoriť kryštály
- na oddeľovanie tuhej látky, ktorá je rozpustná v kvapalnej látke
- Využitie: výroba cukru, soli, vznik kvapľov v jaskyni
Typy kryštalizácie
- odparením rozpúšťadla
- Voľne na vzduchu
- Za horúca
- Ochladením horúceho nasýteného roztoku
Oddeľovanie zložiek zmesi 2.pdf
Oddeľovanie zložiek zmesí- nové.pptx