Choď na obsah Choď na menu
 

Oddeľovanie zložiek zmesi 1

article preview
  • v bežnom živote používame rôzne metódy na oddeľovanie zložiek zo zmesí,
  • využívame rôzne vlastnosti jednotlivých zložiek, ako napr. : schopnosť tvoriť kryštáliky, rozpúšťať sa

 

  1. usadzovanie
  • Oddeľovanie tuhej zložky od kvapalnej
  • Na základe odlišnej hustoty látok
  • Uskutočňuje sa vplyvom gravitácie
  • Využitie: čističky odpadových vôd, ryžovanie zlata

 

  1. Filtrácia
  • Oddeľovanie  tuhej zložky od kvapalnej alebo plynnej zložky cez priepustný materiál( vata, látka, piesok, papier)
  • Filtrát nie je chemicky čistá látka
  • Využitie: čistenie vody, vysávanie, cedenie cestovín

 

  • Zásady správnej filtrácie
  1. stopka lievika sa opiera o stenu kadičky( urýchľuje to filtráciu)
  2. tyčinku oprieme o trojvrstvu filtračného papiera ( znížime pravdepodobnosť pretrhnutia)
  3. zmes lejeme po sklenenej tyčinke ( riadime prúd, nepretrhneme papier)

 

 

Oddeľovanie zložiek zmesí 1.pdf

Oddeľovanie zložiek zmesí- nové.pptx