Choď na obsah Choď na menu
 

Oddeľovanie zložiek zmesí 2

article preview
  1. Odparovanie
  • oddeľovanie kvapalnej zložky od tuhej na základe odlišnej schopnosti odparovať sa,
  • Využitie: výroba soli z morskej vody, varenie lekváru z ovocia

 

  1. Destilácia
  • oddeľovanie kvapalných zložiek na základe odlišných teplôt varu
  • Destilát je chemicky čistá látka
  • Využitie: výroba alkoholu, destilovanej vody, spracovanie ropy

 

  1. Kryštalizácia
  • založené na schopnosti jednej látky zo zložky tvoriť kryštály
  • na oddeľovanie tuhej látky, ktorá je rozpustná v kvapalnej látke
  • Využitie: výroba cukru, soli, vznik kvapľov v jaskyni

Typy kryštalizácie

  1. odparením rozpúšťadla
  1. Voľne na vzduchu
  2. Za horúca
  1. Ochladením horúceho nasýteného roztoku

Oddeľovanie zložiek zmesi 2.pdf

Oddeľovanie zložiek zmesí- nové.pptx