Výživa živočíchov
21. 10. 2020
Význam- príjem spracovanie, rozklad živín, získanie energie na dôležité procesy a vylučovanie nadbytočných látok
Typy trávenia
- Vnútrobunkové
- Najjednoduchšie
- Vyvrhovací otvor zároveň príjímacím
- Jednobunkovce, Ploskavce, Pŕhlivce
- Mimobunkové
- Vyvrhovací a prijímací otvor
- TS sa differencuje
- Zväčšuje sa vnútorný plocha
- TS sa predlžuje( najdlhšie bylinožravce, najkratšie mäsožravce)
Trávenie
- Chemické- pomocou enzýmov
- Mechanické- pomocou svalov, zubov, jazyka
Fylogenéza TS
- Jednobunkovce- celý povrch, bunkové ústočká, potravová vakuola
- Mnohobunkovce
I.Bezstavovce
- Pŕhlivce, Ploskavce- 1 otvor, tráviaca dutina
- Mäkkýše- jazýček( struháčik), pečeň a podžaludková žľaza spolu
- Obrúčkavce- 2 otvory, hirudín u pijavíc
- Článkonožce- rôzne prispôsobenie ústnych orgánov, mimotelové trávenie pavúkov
II. Stavovce- pečeň a podžalúdková žľaza oddelené
- Ryby- niektoré so zubami
- Obojživelníky- vymrštiteľný jazyk, kloaka
- Plazy
- jedová žľaza
- poniektorí prehĺtajú vcelku
- kloaka
- Vtáky
- dvojdielny žalúdok( svalnatý na drvenie, žľaznatý na rozklad)
- hrvoľ na zmäkčenie potravy a navlhčenie
- rôzne tvary zobáka podľa spôsobu potravy
- kloaka
- Cicavce
- prežúvavce štvordielny žalúdok( 3 predžalúdky, bachor, čepiec, kniha a jeden vlastný žalúdok(slez)
- zuby rôzneho tvaru podľa typu potravy
Osobitosti výživy živočíchov.pptm