Choď na obsah Choď na menu
 

Výživa živočíchov

article preview

Význam- príjem spracovanie, rozklad živín, získanie energie na dôležité procesy a vylučovanie nadbytočných látok

Typy trávenia

  1. Vnútrobunkové
  • Najjednoduchšie
  • Vyvrhovací otvor zároveň príjímacím
  • Jednobunkovce, Ploskavce, Pŕhlivce
  1. Mimobunkové
  • Vyvrhovací a prijímací otvor
  • TS sa differencuje
  • Zväčšuje sa vnútorný plocha
  • TS sa predlžuje( najdlhšie bylinožravce, najkratšie mäsožravce)

Trávenie

  1. Chemické- pomocou enzýmov
  2. Mechanické- pomocou svalov, zubov, jazyka

Fylogenéza TS

  1. Jednobunkovce- celý povrch, bunkové ústočká, potravová vakuola
  2. Mnohobunkovce

I.Bezstavovce

  1. Pŕhlivce, Ploskavce- 1 otvor, tráviaca dutina
  2. Mäkkýše- jazýček( struháčik), pečeň a podžaludková žľaza spolu
  3. Obrúčkavce- 2 otvory, hirudín u pijavíc
  4. Článkonožce- rôzne prispôsobenie ústnych orgánov, mimotelové trávenie pavúkov

II. Stavovce- pečeň a podžalúdková žľaza oddelené

  1. Ryby- niektoré so zubami
  2. Obojživelníky- vymrštiteľný jazyk, kloaka
  3. Plazy
  • jedová žľaza
  • poniektorí prehĺtajú vcelku
  • kloaka
  1. Vtáky
  • dvojdielny žalúdok( svalnatý na drvenie, žľaznatý na rozklad)
  •  hrvoľ na zmäkčenie potravy a navlhčenie
  • rôzne tvary zobáka podľa spôsobu potravy
  • kloaka
  1. Cicavce
  • prežúvavce štvordielny žalúdok( 3 predžalúdky, bachor, čepiec, kniha a jeden vlastný žalúdok(slez)
  • zuby rôzneho tvaru podľa typu potravy

Výživa živočíchov-1.docx

Výživa živočíchov.pdf

Osobitosti výživy živočíchov.pptm