Neutralizácia
28. 5. 2021
- Hydroxidy a kyseliny majú leptavé účinky, ničia našu prírodu.
HCl → H+ +Cl-
NaOH → Na+ + OH-
- H+ a OH- vytvoria spolu molekulu vody
- Na+ a Cl- vytvoria spolu soľ
Pri neutralizácii:
- sa kyslé vlastnosti kyselín a zásadité vlastnosti hydroxidov rušia
- vzniká neutrálny roztok
- rušia sa leptavé účinky( prvá pomoc pri poleptaniach na hydroxid ocot na kyselinu sódu bikarbónu)
- mení sa pH roztoku
Neutralizácia
- chemická reakcia hydroxidu a kyseliny pričom vzniká soľ a voda
- reakcia oxóniových katiónov a hydroxidových aniónov
- Uvoľní sa pritom teplo.
NaOH + HCl → H2O + NaCl + teplo
hydroxid + kyselina → voda + soľ + teplo
Využitie neutralizácie:
- stanovenie množstva OH- a H+ vo výrobkoch ( mlieko, minerálka, pivo)
- odstraňovanie H+ a OH- z odpadových vôd
- príprava priemyselne významných látok ( napr. solí)