Choď na obsah Choď na menu
 

Neutralizácia

article preview
  • Hydroxidy a kyseliny majú leptavé účinky, ničia našu prírodu.

HCl     H+   +Cl-

NaOH       Na+  + OH-

  • H+ a OH- vytvoria spolu molekulu vody
  • Na+ a Cl- vytvoria spolu soľ

 

Pri neutralizácii:

  1. sa kyslé vlastnosti kyselín a zásadité vlastnosti hydroxidov rušia
  2. vzniká neutrálny roztok       
  3. rušia sa leptavé účinky( prvá pomoc pri poleptaniach na hydroxid ocot na kyselinu sódu bikarbónu)  
  4. mení sa pH roztoku     

 

Neutralizácia

  • chemická reakcia hydroxidu a kyseliny pričom vzniká soľ a voda
  • reakcia oxóniových katiónov a hydroxidových aniónov
  • Uvoľní sa pritom teplo.

NaOH  + HCl                      H2O  +   NaCl + teplo

hydroxid   + kyselina             voda + soľ + teplo

 

Využitie neutralizácie:

  1. stanovenie množstva OH- a H+ vo výrobkoch ( mlieko, minerálka, pivo)
  2. odstraňovanie H+ a OH- z odpadových vôd
  3. príprava priemyselne významných látok ( napr. solí)

Neutralizácia.pdf

Neutralizácia- preze.pdf