Biokatalyzátory
Katalyzátory- chemické látky ovplyvňujúce chemické reakcie
Rozdelenie:
- Inhibítory- spomaľujú
- Aktivátory- urýchľujú
Biokatalyzátory- katalyzátory, ktoré ovplyvňujú chemické reakcie v tele (pri telesnej teplote), nevyhnutné pre život
- Enzýmy
- Vitamíny
- Hormóny
Enzýmy
- Makromolekulové látky
- Skladajú sa z bielkovinovej( a niekedy aj nebielkovinovej zložky)
- Najaktívnejšie sú pri teplote 25-40°C( pri vyšších denaturujú)
- Špecifická funkcia
Využitie enzýmov:
- trávenie a metabolické procesy ( napr. lipáza trávi tuky)
- pracie a čistiace prostriedky
- biotechnológie- využitie enzýmov pri výrobnom procese( pivo, víno, penicilín, mliečne produkty)
Vitamíny
- Pomáhajú enzýmom katalyzovať reakcie
- Potrebné v malých množstvách
- Nevyhnutné pre činnosť organizmu
- Znížené množstvo vitamínov v tele spôsobuje rôzne ochorenia
- Väčšinu získavame z potravy vo forme provitamínov ( napr. karotén/ vitamín A)
Rozdelenie vitamínov
- rozpustené v tukoch (A D E K)
- rozpustené vo vode ( B C)
vitamín |
potravinový zdroj |
nedostatok vitamínu |
A |
Mrkva, kel, pečeň, rybí tuk, brokolica, žĺtok, maslo, mlieko... |
Spomalenie rastu, ochorenia kože, zápaly slizníc, vírusové infekcie, poruchy zraku |
D |
Rybí tuk, mliečne výrobky, pečeň |
Rednutie kostí, zlomeniny, svalová slabosť, krivica |
E |
Rastlinné oleje, celozrné výrobky, pšeničné klíčky, orechy, vajcia... |
Poruchy NS, svalov, vyčerpanosť, neplodnosť, úbytok erytrocytov |
K |
Listová zelenina, petržlen |
Znížená zrážanlivosť |
vitamín |
Potravinový zdroj |
Nedostatok vitamínu |
C |
Ovocie a zelenina |
Znížená imunita, porucha krvotvorby, únava, zlá hojivosť rán |
B1 |
Zemiaky, strukoviny, celozrné potraviny, pečeň, droždie |
Nervové poruchy, podráždenosť, nechutenstvo, búšenie srdca, svalová slabosť |
B2 |
Droždie, mlieko, mäso |
Poruchy látkovej premeny, zápaly slizníc, ochorenie očí, kožné problémy |
B5 |
Droždie pečeň, strukoviny |
Podráždenosť, ochorenia kože, zápal TS, poruchy látkovej premeny |
B6 |
Mäso, mlieko, strukoviny, kel, banány, vajcia, orechy... |
Nervové poruchy, tráviac problémy, nechutenstvo, znížená imunita |
B12 |
Pečeň, mäso, vajcia |
Porucha krvotvorby, ochorenia kože, nervové poruchy |
Úprava vitamínov
- Konzumovať surové alebo spracované nad parou ( nevariť dlho)
- Vhodné podmienky na skladovanie ( zamrazené, nie konzervované)
- Pri spracovaní nepoužívať železné predmety( antikorové, keramické, sklenené)
- Potraviny skladovať na tmavom a chladnom mieste
- Po očistení hneď skonzumovať