Prírodné látky. Cukry
1. 2. 2021
- Organické látky zúčastňujúce sa stavbe a procesoch organizmov
- Sacharidy( cukry), tuky, bielkoviny, nukleové kyseliny, vitamíny, hormóny, enzýmy
- Líšia sa štruktúrou a zložením
- Sú zložené z biogénnych prvkov
Sacharidy( Cukry)
- Trojprvkové zlúčeniny C, H, O( hydroxykarbonylové zlúčeniny)
- Vznikajú fotosyntézou
6CO2 + 12H2O → C6H12O6 + 6H2O +6O2
Význam:
- Energetický
- Stavebný
- Zásobný
Rozdelenie
- Jednoduché ( MONOSACHARIDY)- 1 cukorná jednotka
- Zložité
- OLIGOSACHARIDY( 2-10)
- POLYSACHARIDY( 11 a viac)
- Monosacharidy
- Glukóza( hroznový cukor)- najpohotovejší zdroj energie, nachádza sa v krvi, mede, podáva sa vo forme infúzie
- Fruktóza( ovocný cukor)- lepšie stráviteľný ako glukóza, umelé sladidlo pre diabetikov, v ovocí a mede
- Oligosacharidy
- Sacharóza( trstinový, repný cukor)- bežné potravinárske sladidlo, v repe a trstine, nadmerná konzumácia spôsobuje zubný kaz a obezitu
- Polysacharidy
- Škrob- zásobný rastlinný cukor v zemiakoch, strukovinách, zahusťovadlo plnidlo, výroba omáčok, instantná zmes, mliečne výrobky, lepidlá
- Celulóza- tvorí rastlinnú bunkovú stenu, v bavlníku a ľane, dreve, výroba papiera, nedá sa dobre tráviť( vláknina)- pomáha pohybu čriev
- Glykogén- živočíšny zásobný cukor, vo svaloch a v pečeni
Prírodné látky. Cukry- preze.pdf