Tuky
8. 2. 2021
- Organické prírodné látky zložené z C, H a O
- Vznikajú v rastlinných a živočíšnych telách
- Nachádzajú sa v semenách, plodoch, podkožnom tukovom tkanive živočíchov
Význam:
- Najbohatší zdroj energie
- súčasť bunkových membrán
- termoregulácia
- Rozpúšťadlo pre biologicky dôležité látky (vitamíny A,D,E,K, niektoré liečivá)
Vlastnosti:
- Nerozpustné vo vode( ale v org. rozpúšťadlách acetón, horúci etanol)
- Skupenstvo závisí od typu väzieb
- Pôsobením tepla, svetla, vzduchu, mikroorganizmov sa rozkladajú na jedovaté zapáchajúce látky- žltnutie tukov
- Vysoká teplota varu
- Po zapálení horia( nehasiť vodou)
- Ľahšie ako voda
Rozdelenie tukov
- Podľa skupenstva
- tuhé ( Tuky)- jednoduché väzby
- kvapalné ( Oleje)- násobné väzby
- Podľa pôvodu
- rastlinné( ľahšie tráviteľné)
- živočíšne
Vznik tukov
- Esterifikácia- reakcia glycerolu s karboxylovou kyselinou
Glycerol+ karboxylová kyselina → voda+ tuk( ester)
Získavanie tukov
- vytopením slaniny (masť),
- vyšľahaním smotany(maslo),
- lisovaním semien alebo vylúhovaním vhodným rozpúšťadlom a oddelením od rozpúšťadla destiláciou
Obezita
- Nadmerným požívaním tukov
- Telo si tuky ukladá do zásoby
- Cukrovka, kardiovaskulárne problémy, bolesti kľbov, vysoký tlak, nádory, psychické problémy
Cholesterol
- zložka všetkých buniek nášho tela
- potrebný pre tvorbu mozgových buniek, hormónov
- tvorí sa v pečeni
- nadmerný príjem v potrave môže zapríčiniť chorobné zmeny ciev – arteriosklerózu, a následne infarkt alebo porážku