Choď na obsah Choď na menu
 

Bielkoviny

article preview
  • Látky nevyhnutné pre život
  • Makromolekulové viacprvkové zlúčeniny ( C, H, O, N a niekedy S)

 

Stavba:

  • zložené z aminokyselín pospájaných peptidovou väzbou do dlhých reťazcov

Aminokyseliny

  • obsahujú dve charakteristické skupiny
  1. karboxylovú  - COOH 
  2. amínovú  -NH2
  • karboxylové kyseliny ktoré obsahujú aj dusík
  • esenciálne AMK- také ktoré nedokáže organizmus vytvoriť a musíme ich prijať v potrave

 

Význam:

  1. Stavebný- súčasť hemoglobínu, biomembrám...
  2. Energetický- zdroj energie po cukroch a tukoch
  3. Katalytický- súčasť enzýmov
  4. Regulačný- súčasť hormónov

 

Vlastnosti

  • Citlivé na teplotu (nad 60°C denaturujú- zrážajú sa, rozkladajú, strácajú svoju funkciu), kyseliny, ťažké kovy.....
  • niektoré rozpustné vo vode

 

Rozdelenie

  1. Rastlinné- strukoviny,
  2. Živočíšne- mlieko, mäso, vajíčka

 

  • Denná dávka: Dospelý človek  1g/1kg hmotnosti, dieťa 2 – 3g/1kg hmotnosti.
  • Zvýšený príjem: v gravidite, v období dojčenia, pri chorobách
  • Nedostatok bielkovín: podvýživa, znížená odolnosť proti infekciám, málokrvnosť, spomalenie rastu, zmenšovanie pohyblivosti a svalovej sily.
  • Intolerancia a alergia na niektoré druhy bielkovín (kravské bielkoviny v mlieku, lepok v obilninách)

 

Reakcie

  1. Dôkaz prítomnosti peptidovej väzby ( BIURETOVÁ REAKCIA)

NaOH + CuSO4 + bielkovina modrofialové zafarbenie

  • Dôkaz bielkovín v moči pri zápaloch
  1. Dôkaz síry v bielkovine- zelený kruh okolo uvareného žĺtka
  2. Denaturácia bielkovín- bielkovina + alkohol/ kyselina/ teplota/ ťažký kov
  • Uľahčuje stráviteľnosť potravín( zachovanie výživnej hodnoty)
  • Pri teplote tela nad 40°C strácajú biologickú funkciu

Bielkoviny.pdf

Bielkoviny- preze.pdf