Choď na obsah Choď na menu
 

Biokatalyzátory

article preview

Katalyzátory- chemické látky ovplyvňujúce chemické reakcie

Rozdelenie:

  1. Inhibítory- spomaľujú
  2. Aktivátory- urýchľujú

 

Biokatalyzátory- katalyzátory, ktoré ovplyvňujú chemické reakcie v tele (pri telesnej teplote), nevyhnutné pre život

  1. Enzýmy
  2. Vitamíny
  3. Hormóny

 

Enzýmy

  • Makromolekulové látky
  • Skladajú sa z bielkovinovej( a niekedy aj nebielkovinovej zložky)
  • Najaktívnejšie sú pri teplote 25-40°C( pri vyšších denaturujú)
  • Špecifická funkcia

 

Využitie enzýmov:

  • trávenie a metabolické procesy ( napr. lipáza trávi tuky)
  • pracie a čistiace prostriedky
  • biotechnológie- využitie enzýmov pri výrobnom procese( pivo, víno, penicilín, mliečne produkty)

 

Vitamíny

  • Pomáhajú enzýmom katalyzovať reakcie
  • Potrebné v malých množstvách
  • Nevyhnutné pre činnosť organizmu
  • Znížené množstvo vitamínov v tele spôsobuje rôzne ochorenia
  • Väčšinu získavame z potravy vo forme provitamínov ( napr. karotén/ vitamín A)

 

Rozdelenie vitamínov

  1. rozpustené v tukoch (A D E K)
  2. rozpustené vo vode ( B C)

 

vitamín

potravinový zdroj

nedostatok vitamínu

A

Mrkva, kel, pečeň, rybí tuk, brokolica, žĺtok, maslo, mlieko...

Spomalenie rastu, ochorenia kože, zápaly slizníc, vírusové infekcie, poruchy zraku

D

Rybí tuk, mliečne výrobky, pečeň

Rednutie kostí, zlomeniny, svalová slabosť, krivica

E

Rastlinné oleje, celozrné výrobky, pšeničné klíčky, orechy, vajcia...

Poruchy NS, svalov, vyčerpanosť, neplodnosť, úbytok erytrocytov

K

Listová zelenina, petržlen

Znížená zrážanlivosť

vitamín

Potravinový zdroj

Nedostatok vitamínu

C

Ovocie a zelenina

Znížená imunita, porucha krvotvorby, únava, zlá hojivosť rán

B1

Zemiaky, strukoviny, celozrné potraviny, pečeň, droždie

Nervové poruchy, podráždenosť, nechutenstvo, búšenie srdca, svalová slabosť

B2

Droždie, mlieko, mäso

Poruchy látkovej premeny, zápaly slizníc, ochorenie očí, kožné problémy

B5

Droždie pečeň, strukoviny

Podráždenosť, ochorenia kože, zápal TS, poruchy látkovej premeny

B6

Mäso, mlieko, strukoviny, kel, banány, vajcia, orechy...

Nervové poruchy, tráviac problémy, nechutenstvo, znížená imunita

B12

Pečeň, mäso, vajcia

Porucha krvotvorby, ochorenia kože, nervové poruchy

 

Úprava vitamínov

  • Konzumovať surové alebo spracované nad parou ( nevariť dlho)
  • Vhodné podmienky na skladovanie ( zamrazené, nie konzervované)
  • Pri spracovaní nepoužívať železné predmety( antikorové, keramické, sklenené)
  • Potraviny skladovať na tmavom a chladnom mieste
  • Po očistení hneď skonzumovať

Biokatalyzátory.pdf

Biokatalyzátory- preze.pdf