Choď na obsah Choď na menu
 

Prírodné látky. Cukry

article preview
  • Organické látky zúčastňujúce sa stavbe a procesoch organizmov
  • Sacharidy( cukry), tuky, bielkoviny, nukleové kyseliny, vitamíny, hormóny, enzýmy
  • Líšia sa štruktúrou a zložením
  • Sú zložené z biogénnych prvkov

 

Sacharidy( Cukry)

  • Trojprvkové zlúčeniny C, H, O( hydroxykarbonylové zlúčeniny)
  • Vznikajú fotosyntézou

                           6CO2  + 12H2O   C6H12O6 + 6H2O  +6O2

Význam:

  1. Energetický
  2. Stavebný
  3. Zásobný

 

Rozdelenie

  1. Jednoduché ( MONOSACHARIDY)- 1 cukorná jednotka
  2. Zložité
  1. OLIGOSACHARIDY( 2-10)
  2. POLYSACHARIDY( 11 a viac)

 

  1. Monosacharidy
  1. Glukóza( hroznový cukor)- najpohotovejší zdroj energie, nachádza sa v krvi, mede, podáva sa vo forme infúzie
  2. Fruktóza( ovocný cukor)- lepšie stráviteľný ako glukóza, umelé sladidlo pre diabetikov, v ovocí a mede

 

  1. Oligosacharidy
  1. Sacharóza( trstinový, repný cukor)- bežné potravinárske sladidlo, v repe a trstine, nadmerná konzumácia spôsobuje zubný kaz a obezitu

 

  1. Polysacharidy
  1. Škrob- zásobný rastlinný cukor v zemiakoch, strukovinách, zahusťovadlo plnidlo, výroba omáčok, instantná zmes, mliečne výrobky, lepidlá
  2. Celulóza- tvorí rastlinnú bunkovú stenu, v bavlníku a ľane, dreve, výroba papiera, nedá sa dobre tráviť( vláknina)- pomáha pohybu čriev
  3. Glykogén- živočíšny zásobný cukor, vo svaloch a v pečeni

Prírodné látky. Cukry.pdf

Prírodné látky. Cukry- preze.pdf