Choď na obsah Choď na menu
 

Tuky

article preview
  • Organické prírodné látky zložené z C, H a O
  • Vznikajú v rastlinných a živočíšnych telách
  • Nachádzajú sa v semenách, plodoch, podkožnom tukovom tkanive živočíchov

 

Význam:

  • Najbohatší zdroj energie
  • súčasť bunkových membrán
  • termoregulácia
  • Rozpúšťadlo pre biologicky dôležité látky (vitamíny A,D,E,K, niektoré liečivá)

 

Vlastnosti:

  • Nerozpustné vo vode( ale v org. rozpúšťadlách acetón, horúci etanol)
  • Skupenstvo závisí od typu väzieb
  • Pôsobením tepla, svetla, vzduchu, mikroorganizmov sa rozkladajú na jedovaté zapáchajúce látky- žltnutie tukov
  • Vysoká teplota varu
  • Po zapálení horia( nehasiť vodou)
  • Ľahšie ako voda

 

Rozdelenie tukov

  1. Podľa skupenstva
  1. tuhé ( Tuky)- jednoduché väzby
  2. kvapalné ( Oleje)- násobné väzby
  1. Podľa pôvodu
  1. rastlinné( ľahšie tráviteľné)
  2. živočíšne

 

Vznik tukov

  • Esterifikácia- reakcia glycerolu s karboxylovou kyselinou

Glycerol+ karboxylová kyselina → voda+ tuk( ester)

Získavanie tukov

  • vytopením slaniny (masť),
  • vyšľahaním smotany(maslo),
  • lisovaním semien alebo vylúhovaním vhodným rozpúšťadlom a oddelením od rozpúšťadla destiláciou

Obezita

  • Nadmerným požívaním tukov
  • Telo si tuky ukladá do zásoby
  • Cukrovka, kardiovaskulárne problémy, bolesti kľbov, vysoký tlak, nádory, psychické problémy

Cholesterol

  • zložka všetkých buniek nášho tela
  • potrebný pre tvorbu mozgových buniek, hormónov
  • tvorí sa v pečeni
  • nadmerný príjem v potrave môže zapríčiniť chorobné zmeny ciev – arteriosklerózu, a následne infarkt alebo porážku

 

Tuky.pdf

Tuky- preze.pdf