Choď na obsah Choď na menu
 

Zdravá výživa

article preview
  • Ovplyvňuje zdravie človeka

 

Potrava

1. energetická hodnota( koľko energie poskytuje potrava)

2. biologická hodnota( aké živiny obsahuje)

 

Zásady správnej výživy

  • Všestranná
  • konzumovať potravu pravidelne, radšej častejšie a menej (5x denne)
  • v príjemnom prostredí, s dostatkom času, dobre prežuť
  • posledné jedlo konzumovať 2hodiny pred spánkom
  • vhodné aby príjem = výdaj energie
  • príjem>výdaj- obezita( kľby, srdce, cievy, cukrovka)
  • príjem<výdaj- podvýživa
  • konzumovať dostatočné množstvo surovej zeleniny a ovocia
  • uprednostňovať biele mäso ( kuracie, morčacie)
  • strukoviny a obiloviny ( pohánka, proso, ryža)
  • obmedziť tuky ( uprednostňovať rastlinné -  napr. olivový olej)
  • dostatok vlákniny ( cereálie, ovocie, zelenina)
  • obmedziť solenie
  • pitný režim ( 2- 3l- nie minerálky, sladené, kofeín, chinín)
  • vyhýbať sa konzervantom a farbivám
  • aktívny pohyb
  • obmedziť prázdne kalórie (sladkosti, alkohol, čipsy, sladené nápoje, ktoré majú vysokú energetickú hodnotu, ale žiaden prínos pre telo)
  • uprednostniť dobré cukry- med, ovocie, pečivo, ovsené vločky

 

Potravová pyramída- vyjadruje postavenie jednotlivých zložiek potravy

  1. Základňa: pečivo, zemiaky, ryža, obiloviny
  2. 1.poschodie: ovocie, zelenina
  3. 2.poschodie: mäso, vajcia, mliečne výrobky
  4. Vrchol: cukry, tuky

 

Najdôležitejšie zložky potravy- tuky, cukry, bielkoviny, vitamíny a minerály

Zdravá výživa.pdf

Zdravá výživa- preze.pdf